Naiset keksivät oluen – valmistaminen oli osa ruoanlaittoa

Ruoka Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olutta on valmistettu ja juotu vuosituhansien ajan. Alun perin olutta valmistivat naiset, koska se oli olennainen osa ruoanvalmistusta. Suomessakin olut oli ennen vanhaan maataloustuote, jota valmistettiin kaikissa taloissa. Nykyisin olut on arvostettu juoma, josta on tarjolla lukuisia eri variaatioita.

Olutkulttuuri liitetään nykyisin enemmän miehiin. Miehet voivat kuitenkin kiittää pitkäikäisestä oluen valmistamisesta naisia, jotka panivat alkoholipitoista juomaa maltaista ja humalista kotikeittiössä. Naiset ylläpitivät olutta myyviä tavernoja muinaisessa Sumerissa jopa 7.000 vuotta sitten.

Miehet kaappasivat oluen valmistamisen omakseen teollistumisen aikoihin. Vaikka otaksutaan, että miehet ovat oluen suurkuluttajia, pitävät naiset enemmän ohrapirtelöistä kuin miehet. Popsugarin julkaiseman tutkimuksen mukaan 39 prosenttia naisista juo kaikista mieluiten olutta, kun miehistä olutta nauttii ensisijaisena juomana vain 31 prosenttia.