Facebook kokeilee kasvontunnistusta Euroopassa – kuusi vuotta kieltämisen jälkeen

Digi · Tim Isokivi

Yhteisöpalvelu Facebook on alkanut kokeilemaan kiistanalaista kasvontunnistustekniikkaa Euroopassa. EU kielsi tekniikan käytön aikaisemmin vuonna 2012. Yhteisöpalvelu vakuuttaa ominaisuuden käytön olevan vapaaehtoista.

Facebookin mukaan käyttäjät voivat sen myötä esimerkiksi etsiä itsestään otettuja kuvia, joihin heitä ei ole merkitty. Facebookin kasvontunnistus on herättänyt kuitenkin myös huolia. Sen kritisoijat pelkäävät yhteisöpalvelun pystyvän seuraamaan käyttäjiään yhä aikaisempaa enemmän.

Ominaisuutta kokeillaan Metro-verkkolehden mukaan toistaiseksi osalla käyttäjistä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, koska kasvontunnistus saapuu kaikkien käyttöön.

Kasvontunnistustekniikka kiellettiin alun perin EU-maissa yksityisyydensuojan vaarantavana. Se tullaan kuitenkin sallimaan toukokuussa voimaan astuvan EU:n uuden tietosuoja-asetuksen, GDPR:n myötä.