Astronautin DNA muuttui avaruudessa – ei enää sama kuin kaksosveljellä

Ohhoh! Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Astronautti Scott Kelly vietti vuoden avaruudessa kansainvälisellä avaruusasemalla. NASA julkaisi kyseisen vuoden aikana useita miehen tekemiä raportteja ja havaintoja, joiden avulla Kellyn komennusta on voitu seurata myös maan kamaralla. Kun mies palasi avaruudesta hän yllättyi kuullessaan, että hänen DNA:nsa on muuttunut.

Miehen palattua hänelle tehdyissä tutkimuksissa huomattiin, että hänen geeniekspressionsa oli muuttunut. CNN-uutisten mukaan 93-prosenttia näistä muutoksista palautui normaaliksi, mutta kuitenkin sadat geenit jäivät muuntuneiksi. Tämä aiheutti lopulta sen, että hänen DNA:nsa ei enää ollutkaan sama kuin hänen identtisellä kaksosveljellään Markilla.

Scott Kellyn muuttuneet kromosomit olivat muuttaneet myös hänen DNA:nsa. Seitsemän prosenttia miehen geeneistä jäi muuttuneiksi, mikä johti siihen, että hänen ja kaksoisveljen Markin DNA:t eivät olleetkaan enää samat, vaikka miesten DNA:t olivat ennen avaruuteen matkustamista olleet kaksosilla samanlaiset koko heidän elämänsä ajan.