Yritys tekee aivoista digikopion – hinta 10 000 dollaria ja seurauksena kuolema

Digi Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Yhdysvaltalainen startup-yritys tarjoaa ihmisille mahdollisuuden luoda aivoistaan kopion tietokoneelle. Siinä on kuitenkin merkittävä nurja puoli: Toimenpide olisi tappava.

Nectome-yrityksen mukaan tulevaisuudessa aivojen hermoverkosto olisi mahdollista skannata niin tarkkaan, että niistä voitaisiin luoda täydellinen digitaalinen kopio. Yritys haluaa tarjota ihmisille mahdollisuuden säilyttää aivonsa niin hyvin jo nyt, että toimenpide onnistuisi tekniikan sen salliessa.

Aivot säilöttäisiin korvaamalla aivoihin virtaava veri hermoverkoston sellaisenaan säilyttävillä palsamointikemikaaleilla. Kuolemaan johtava toimenpide täytyisi kuitenkin suorittaa vielä henkilön ollessa elossa. Henkilön kuoleman jälkeen se olisi jo liian myöhäistä.

MIT Technology Review -sivuston mukaan Nectomen on jo onnistunut säilömään sian aivot menetelmällään. 10.000 dollarin hintaista toimenpidettä on jo jonottamassa 25 henkeä. Yksi heistä on 32-vuotias yrittäjä Sam Altman, jonka Y Combinator -yhtiö on sijoittanut Nectomeen.