Penis voi muuttua violetiksi – tässä vaiheessa kannattaa huolestua

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Miehen sukupuolielin vaihtaa väriä etenkin seisokin aikana, kun penikseen pakkautuu verta kiihottumisen seurauksena. Mikäli siittimen väri muuttuu violettia muistuttavaksi ilman, että on masturboimassa tai harrastamassa seksiä, voi syy löytyä jonkinlaisen sairauden piiristä.

Men’s Health on pyytänyt Los Angelesissa toimivalta Urology Cancer Specialists -nimisen tahon johtaja S. Adam Raminilta vastauksia siihen, minkä takia penis voi muuttua violetiksi munakoisoemojin tavoin.

Asiantuntijan mukaan sukupuolielimen värin muuttuminen voi kieliä vakavammasta ongelmasta. Yleisin syy lienee se, että mies on saanut penikseensä mustelman. Mustelmat kuitenkin paranevat muutamassa päivässä itsestään.

Penismurtuma sen sijaan on huomattavasti kivuliaampi vamma, jolloin sukupuolielimen väri voi muuttua tumman violetiksi. Tällöin penis usein myös turpoaa. Siitintä kannattaa käydä näyttämässä ensiavussa, sillä pahimmassa tapauksessa hoitamatta jäänyt vamma joudutaan myöhemmin operoimaan leikkauksella. Myös allergiset reaktiot voivat aiheuttaa peniksen iholle värimuutoksia. Tällöin asia kuuluu ihotautilääkärin hoidettavaksi.

Penikseen voi tulla myös pieniä violetteja verenpurkaumia, jotka ovat merkki pigmettipurppura tai kultajäkälä -nimisistä sairauksista. Yleensä verenpurkauma parantuvat kortisonivoiteen avulla, jota saa lääkärin vastaanotolta reseptillä. Violetit poikkeavuudet peniksessä voivat olla myös merkki jostain sukupuolitaudista, kuten tippurista. Mikäli ei halua seksitauteja, kannattaa peniksen päälle kääräistä kondomi yhdynnän ajaksi satunnaisen kumppanin kanssa.