Hakkeri otti kaupungin panttivangiksi Yhdysvalloissa – vaati jättilunnaita

Digi · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen Georgiassa sijaitseva Atlanta on joutunut hakkeri-iskun kohteeksi. Kaupungin tietojärjestelmään päätyi kiristyshaittaohjelma, joka on vaikuttanut muun muassa julkisiin palveluihin.

Gold Lowell -ryhmän tekemässä iskussa kaupungilta vaaditaan 51.000 dollarin lunnaita Bitcoin-kryptovaluutan muodossa. Haittaohjelma SamSamilla toteutettu hyökkäs on vaikuttanut esimerkiksi kaupungin tuomioistuinjärjestelmään ja poliisilaitokseen.

Iskun myötä paikalliset viranomaiset ovat joutuneet tukeutumaan tietokoneiden sijaan perinteiseen kynään ja paperiin, eikä käräjäoikeus pääse käsikisi käsiteltäviin tapauksiin. Paikalliset asukkaat eivät ole puolestaan päässeet maksamaan laskujaan verkossa. NPR-uutissivuston mukaan toistaiseksi on epävarmaa, tullaanko hakkerien lunnasvaatimuksiin taipumaan.

– Olemme sitkeä kaupunki, ja tulemme selviämään tästä. Tämä on enemmän kuin pelkkä hakkerihyökkäys. Tämä on isku hallintoa vastaan ja siksi isku meitä kaikkia kohtaan, kaupunginjohtaja Keisha Lance Bottoms julisti tiedotustilaisuudessa.