Mies kävi hammaslääkärissä – käteen ilmestyi outo kyhmy

Ohhoh! · Tim Isokivi

26-vuotias kanadalaismies ihmetteli käteensä hammaslääkärikäynnin jälkeen ilmestynyttä kyhmyä. Se osoittautui oireeksi vaarallisesta sydäntulehduksesta.

Ensin punaisena läikkänä ilmennyt patti kasvatti kokoaan ja muuttui sinertäväksi. Myös kivuista ja kuumeesta kärsinyt mies otti lopulta yhteyttä lääkäriin. Hänellä todettiin endokardiitti, sydämen sisäkalvon tulehdus.

Lääkärit uskovat New England Journal of Medicine -julkaisussa tulehduksen taustalla ollut hammaslääkärillä käynti ja huono suuhygienia. Bakteeri on saattanut levitä verenkiertoon haavoittuneiden ikenien kautta.

Tulehdus onnistuttiin taltuttamaan antibioottien avulla. Miehelle täytyi kuitenkin suorittaa myös leikkaus, jossa hänen aorttaläppä korjattiin ja aneurysma parannettiin.