Ylipaino on kuin korkoa kasvava velka – normaalipainoinen säästää rahaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mikäli ei innostu ylipainon pudottamisesta ulkonäöllisistä tai terveydellisistä syistä, voi yhtenä kannustavana tekijänä olla taloustilanteen parantuminen. Erilaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että liikakilojen karistaminen kohottaa pankkitilin saldoa.

Men’s Healthin haastatteleman Ohion yliopiston ekonomin ja tutkijan Jay Zagorskyn mukaan laihduttaminen vähentää muun muassa terveys- ja vakuutuskustannuksia.

Normaalipainoiset ihmiset maksavat kuluja vähemmän. Lisäksi työmaailmassa eteneminen on vaikeaa, mikäli kehon massa poikkeaa tervepainoisesta. Olipa sitten ylipainoinen tai alipainoinen, on tulotaso tai jopa työsaaminen heikompaa kuin normaalipainoisilla.

On myös todistettu, että valmisruokia ostavat ihmiset syövät enemmän kaloreita kuin hieman kalliimpiin ruoka-ainetarvikkeisiin satsaavat henkilöt. Eineksiin ja pikaruokiin uppoaa kuitenkin loppupeleissä enemmän rahaa, koska ne eivät pidä kylläisenä yhtä tehokkaasti kuin tuoreaineksista valmistettu rehellinen kotiruoka.

Normaalipainon saavuttamista voi pitää kauaskantoisena investointina, koska mahdollisimman pitkään terveenä eläminen tulee halvemmaksi. Ylipaino on kuin velka, joka kasvaa jatkuvasti korkoa.