Nuori nainen kärsii dermatillomaniasta – nyppii ihoaan tuntikausia päivässä

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihon pakonomaista nyppimistä kutsutaan dermatillomaniaksi. Dermatillomaniasta kärsivä henkilö kokee yleensä pakonomaista tarvetta nyppiä, raapia tai purra ihoaan silloin kun hän kokee stressiä tai ahdistusta. Toisinaan nyppiminen aiheuttaa pysyviä vaurioita ihoon.

Barcroft TV -kanavan julkaisemalla videolla nähdään 19-vuotias Teksasin Houstonissa asuva Emma Faith O’Heeron, jolla on dermatillomania. Nuori nainen käyttää päivästään useita tunteja siihen, että hän nyppii ja repii ihoaan hänen käsivarsistaan, kasvoistaan ja rinnastaan.

Ihon nyppiminen vaikuttaa Emman jokapäiväiseen elämään eikä hän pysty enää edes muistamaan aikaa, jolloin hän ei olisi nyppinyt ihoaan. Nainen kuitenkin muistaa, että nyppiminen saattoi alkaa hyttysen puremasta, jota hän raapi lapsuudessa.

Emma O’Heeron on nyppinyt ihoaan niin monta vuotta, että hänen kehossaan on jo paljon sen aiheuttamia pysyviä jälkiä. Emma joutuu päivittäin syömään ahdistukseen tarkoitettuja lääkkeitä, joiden avulla hän kykenee menemään julkisille paikoille silloin kun hän häpeää ruhjeilla olevaa ihoaan.