Ihmiset paljastivat mielikuvansa – tältä Jumala näyttää

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pohjois-Carolinan yliopiston psykologiryhmä on toteuttanut tutkimuksen, jossa 511 amerikkalaista kristittyä on saanut arvioida Jumalan ulkonäköä. Vastausten perusteella koottiin keskiarvotulos Jumalan kasvoista.

Jumala on mielletty perinteisesti vanhaksi ja parrakkaaksi mieheksi. Ihmisten vastausten perusteella kristinuskon Jumala on kuitenkin vähemmän valkoihoisten piirteitä omaava nuori ja hieman kasvonpiirteiltään naisellinen mies. Ulkonäön määrittelivät uskovaiset itse, PLOS One -julkaisussa esitelty tutkimus paljastaa.

Testiin osallistuneet kristityt saivat valita Jumalaa eniten muistuttavat kasvokuvat satojen kuvien joukosta. Tutkijoiden tulokset olivat yllättäviä, sillä uskovaisten mielikuvat Jumalan ulkonäöstä poikkeaa populaarikulttuurissa nähdyistä versioista. Mielikuviin vaikuttivat muun muassa vastaajan poliittinen tausta, ikä ja rotuperimä. Ihmiset mielsivät Jumalan usein samankaltaiseksi itsensä kanssa.

PLOS One