Tukes varoittaa lapsiperheitä – syynä ulkomailta tilatun liman kemikaali

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa suomalaisia tilaamasta ja myymästä eteenpäin ulkomaisista nettikaupoista tilattua booraksia. Booraksi on vaarallinen kemikaali, jolle altistuminen voi aiheuttaa hedelmällisyyden heikentymistä ja sikiön vaurioitumista.

Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa lapset ovat tilanneet Euroopan unionin ulkopuolella sijaitsevista nettikaupoista booraksia kotikutoisen liman tekoa varten. Lapset ovat myyneet kemikaalia eteenpäin muun muassa sosiaalisen median välityksellä. Booraksi on kielletty EU:n alueella.

Booraksi on luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Lasten kädet ovat kosketuksissa kemikaaliin pitkäaikaisesti limaleikeissä. Lapset voivat valmistaa myös limaa turvallisista aineista, kuten perunajauhoista, maissitärkkelyksestä, jogurtista, vedestä ja elintarvikeväristä.