Bakteerikammoiset huomio! Nämä ovat lentokoneiden pöpöpesäkkeet

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kodin likaisimmat asiat ovat useimmiten kaukosäädin, tietokoneen näppäimistö ja tiskirätti. Matkustaminen ei sovi bakteerikammoisille, sillä erilaisten asemien kautta kulkee päivittäin suuri määrä ihmisiä. Nyt on listattu lentokoneiden likaisimmat paikat.

Tosiasia on, että mikäli ihminen haluaa vältellä pöpöjä, tulisi hänen elää kliinisessä ympäristössä koskematta oikeastaan mihinkään muiden käyttämään materiaaliin, kuten rahaan tai oven kahvoihin. Lentokoneen ilmastointi ja yleiset tilat levittävät helposti bakteereja ja viruksia ympärilleen. Kaikista likaisin paikka on kuitenkin tuolien selkänojissa oleva tarjotin, Popsugar listaa.

Tutkimusten mukaan istumapaikan tarjottimessa on peräti kahdeksan kertaa enemmän bakteereja kuin tuolin yläpuolen ilmastoinnin säätönappulassa. Matkustajan kannattaakin ottaa mukaansa puhdistusliinoja, joiden avulla voi pyyhkiä sekä tarjottimen että säätimet. Ei liene yllätys, että lentokoneen vessoissa majailee suuri joukko bakteereja, mutta eniten niitä on vessanpöntön huuhtelunappulassa.

Myös lentokoneistuimen turvavyön soljessa on huomattava määrä pöpöjä. Käsidesin käyttö on yksi keino välttää muiden ihmisten levittämiä tartuntoja. Paljon matkustaneet tietävät, että lennon jälkeen sairastuu usein flunssaan tai muuhun nuhaan. Käsihygienian lisäksi kannattaa huolehtia riittävästä veden juomisesta, sillä kehon hyvä nestetasapaino ehkäisee lentokoneen ilmassa leviävien bakteerien leviämistä kuiville limakalvoille.