Superbakteeri leviää Suomessa koiran ja ihmisen välillä – ryhdy heti varotoimiin!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on tehty erittäin huolestuttava lääketieteellinen löytö, sillä kahdesta koirasta on löytynyt antibiooteille erittäin vastustuskykyinen NDM-bakteeri, joka oli tarttunut myös ihmiseen.

Tapaus on tiettävästi ensimmäinen laatuaan maailmassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Eurosurveillance-lehti.

– Bakteerien perimää kartoittamalla pystyimme luotettavasti toteamaan, että koirien ja ihmisten bakteerikannat olivat identtisiä eli ne olivat tarttuneet koirien ja ihmisen välillä, ELT Thomas Grönthal Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta kertoi.

Ihmisten tulee jatkossa välttää erityisen läheistä kanssakäymistä koiriensa kanssa, sillä esimerkiksi pusuttelu voi pahimmillaan johtaa ikäviin seurauksiin.

Samoin samalta ruokalautaselta syöminen tai esimerkiksi kesällä suosittu saman jäätelön nuoleminen. Koirien haavoja käsitellessä tulee niin ikään noudattaa erityistä varovaisuutta.

Suomalaisperheen koirilta ja yhdeltä perheenjäseneltä löytyi erittäin vastustuskykyinen NDM-5 entsyymiä tuottava bakteerikanta.

Lisäksi molemmilla koirilla ja kahdella perheenjäsenellä oli monille antibiooteille vastustuskykyinen ESBL-bakteeri.

Koirilta ja ihmisiltä eristetyt NDM-ja ESBL-bakteerikannat olivat identtisiä. NDM-bakteerin alkuperä jäi epäselväksi.

Tutkimus oli Helsingin yliopiston, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yhteistyöhanke.