Avustajakoira tunnistaa paniikkikohtauksen – menee heti lohduttamaan

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Avustajakoirat yhdistetään usein fyysisiin vammoihin kuten sokeuteen, mutta eläimet voivat tarjota helpotusta myös toisenlaisista vaivoista kärsiville. Tukikoirat avustavat muun muassa paniikkihäiriöistä kärsiviä.

Koirankouluttaja Amber Oliverin videolla hänen viisivuotias Oakley-koiransa tunnistaa omistajan lähestyvän paniikkikohtauksen. Eläin kykenee havaitsemaan muutoksia muun muassa Oliverin hengityksessä ja sydämen sykkeen tiheydessä.

Paniikkikohtauksen lähestyessä koira suuntaa nopeasti omistajansa luokse lohduttaakseen häntä. Oakley on myös koulutettu etsimään tarpeen tullen rakennuksista lähin poistumisreitti ja johdattamaan omistajansa pois väkijoukosta.

– Oakleyn ansiosta en kärsinyt täysimittaisesta paniikkikohtauksesta. Kykenin pääsemään siitä eroon muutaman minuutin päästä ja elpymään siitä rauhassa, Oliver kuvailee Caters-uutistoimiston mukaan.