Nämä juomat vaurioittavat hampaita eniten – Coca-Cola ei ole pahin

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sokeristen virvoitusjuomien haitoista etenkin hampaiden kiilteelle on tiedetty jo pitkään. Myös monet muut juomat tekevät hampaisiin reikiä ja saavat kiilteen kulumaan, eikä syy löydy aina juoman sokeripitoisuudesta.

Mitä matalampi juoman pH-arvo on sitä enemmän se kuluttaa hampaita. Veden pH-arvo on noin seitsemän ja ruokaa hajottavien vatsahappojen pH-arvo on noin kaksi. Hampaiden kiille alkaa vaurioitumaan kun juoman tai ruoan happamuustaso laskee alle 5,5.

Daily Mail -sivusto listasi hammaslääkärin mukaan hampaita eniten vaurioittavat juomat, joiden pH-arvo on jo huomattavasti alle 5,5. Juomat on järjestetty vaurioittavimmasta eli happamimmasta juomasta lähtien.

Viini: pH 2,3 – 3,8Karpalomehu: pH 2,3 – 2,5Musta kahvi: pH 2,4 – 3,3Coca-Cola: pH 2,7Gatorade: pH 3,3Appelsiinimehu: pH 3,4Kivennäisvesi: pH 3,7Olut: pH 4,0 – 5,0