Nukutko tuuletin päällä? Sillä voi olla ikäviä seurauksia

Lifestyle Terveys · Tim Isokivi

Suomea koettelee parhaillaan voimakas helleaalto, jonka myötä monet nukkuvat yönsä tuuletin päällä. Viilentävän tuulettimen päällä ollessa nukkumisessa on kuitenkin sekä hyötynsä että haittansa.

Sleepadvisor-sivuston mukaan tuulettimen kanssa nukkumisen suurimpia hyötyjä on tietenkin viileänä pysytteleminen, hikoilun vähentäminen ja ilman tunkkaisuuden väheneminen. Myös tuulettimen humina, eli niin kutsuttu valkoinen kohina, saattaa helpottaa joidenkin ihmisten nukahtamista.

Päällä olevasta tuulettimesta voi kuitenkin olla myös haittaa. Tuuletin saattaa levittää pölyä ja siitepölyä ympäriinsä, mistä aiheutuu harmia erityisesti allergiasta, astmasta ja heinänuhasta kärsiville.

Toinen haittapuoli on ihon kuivuminen. Helposti kuivuvasta ihosta kärsiviä kehotetaan käyttämään kosteusvoiteita, mikäli tuuletin on päällä öisin. Tuulettimen ilma saattaa kuivattaa ihon ohella nukkuvan poskiolentoloja, joka puolestaan voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja päänsärkyjä.

Toisille viileä ilma aihettaa myös lihaskipuja. Näin voi käydä erityisesti silloin, kun tuuletin puhaltaa kasvojen ja niskan vieressä.