Näin saat uusia ystäviä aikuisiällä – vaikeampaa kuin nuorena

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vanheneminen tarkoittaa usein kiireisiä ruuhkavuosia ja sosiaalisen piirin pienenemistä. Nuorilla saattaa olla todella laaja ystäväpiiri, mutta yli 30-vuotiaana uusien ystävyyssuhteiden solmiminen on usein harvinaisempaa.

Tietynlaiset ominaisuudet tekevät ihmisestä helpommin lähestyttävän ja siten hän tutustuu usein paremmin uusiin ihmisiin. Tuttavista voi ajan kanssa tulla ystäviä. Erilaisten tutkimusten mukaan hyvä kuuntelija muodostaa todennäköisemmin uusia ystävyyssuhteita, etenkin jos hän osaa esittää toiselle osapuolelle lisäkysymyksiä ja osoittaa tukea.

Jos haluaa osoittaa tukea toiselle ihmiselle, kannattaa kannustaa tai lohduttaa häntä yksityiskohtaisemmin kuin pelkästään toivottaa esimerkiksi: ”Tsemppiä!”. Ystävyyssuhteita on myös mahdotonta muodostaa, mikäli ei ole valmis paljastamaan asioita omasta elämästään. Jo alussa kannattaa osoittaa, että on luottamuksen arvoinen.

Ystävyyssuhteita voi muodostua yllättävissä paikoissa ja tilanteissa. Sosiaalinen elämä vaikuttaa tutkitusti ihmisen hyvinvointiin, joten pienikin juttutuokio kauppajonossa voi olla aidosti mielen hyvinvointiin positiivisesti vaikuttava. Mikäli ei näe mielekkäänä uusiin ihmisiin tutustumista, kannattaa ottaa yhteyttä vanhoihin kavereihin ja lämmitellä heidän kanssaan uutta ystävyyttä, PureWow vinkkaa.