Ahdistaako illalla? Näillä vinkeillä nukahdat levollisemmin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ahdistus on osa normaalia elämää. Ihmiset eivät voi aina tuntea pelkästään mukavia tunteita, ja epämiellyttävät tuntemukset auttavat käsittelemään asioita ja pakottavat ihmisen joissakin tapauksissa toimimaan eri tavalla. Mikäli ahdistus muuttuu liian suureksi, eikä sitä pysty kunnolla kontrolloimaan, voi avuksi ottaa muutamia asiantuntijoiden suosittelemia keinoja.

Illalla on hyvä saavuttaa rauhallinen ja seesteinen olotila, jotta nukahtaminen ja nukkuminen tapahtuvat laadukkaasti. Jos kuitenkin mielessä myllertää ja rinnassa painaa, kannattaa ajatukset kirjoittaa paperille. Huolet voi siirtää päästä paperille.

Älä kuitenkaan etsi lohtua jääkaapin syvyyksistä tai puhelimelta. Sen sijaan yritä rentoutua sängyssä ja leiki ABC-peliä mielessäsi. Keksi jokaiselle kirjaimelle asia ja kuvittele se ennen seuraavaan kirjaimeen siirtymistä. A niin kuin ananas, B niin kuin bingo, C niin kuin Camel-aski…

Suosi ruokavaliossa magnesiumia sisältäviä ruokia, joiden on todettu lievittävän stressiä ja ahdistusta. Näitä ovat muun muassa avokadot, pähkinät, siemenet ja tumma suklaa. Illalla kannattaa nauttia kuppi kuumaa ja kofeiinitonta juomaa. Asiaan kuuluu, että jokainen huikka nautiskellaan hitaasti tuntemuksia tarkkaillen.

Ihminen nukahtaa parhaiten rutiinien ja tuttujen rytmien avulla. Toista joka ilta samat kasvojenpuhdistusoperaatiot ja tee hengitysharjoituksia ennen nukahtamista. Vähennä valaistusta hyvissä ajoin ennen silmien sulkemista ja täytä ajatukset positiivisilla asioilla. Mistä olet tänään kiitollinen?