Facebook-huijaus leviää joulun alla: ”Saat jopa 36 lahjaa”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suurin yhteisömedia Facebook on otollinen alusta erilaisille huijauksille, joissa hyväuskoisista ihmisistä pyritään hyötymään monin tavoin. Valtaosa huijauksista liittyy esimerkiksi pankkitunnusten urkkimiseen, mutta viruksen lailla leviäviä huijauksia on toki muitakin. Tuorein liittyy jouluun.

Pyramidihuijauksen tavoin toimiva ”Salainen sisko” -huijaus leviää parhaillaan Facebookissa. Kiertokirje lupaa ihmisille jopa 36 lahjaa, kunhan he antavat pois yhden omansa. Sen jälkeen jokaisen tulee pyrkiä saamaan mukaan myös kuusi muuta lahjoittajaa, jotka lähettävät vähintään 10 dollarin arvoisen lahjan.

Facebook

Pyramidihuijaus tunnetusti toimii, mutta vain niin kauan kuin uusia jäseniä saadaan mukaan. Huijauksesta uutisoinut Business Insider -lehti kertoo viestin kuulostavan liian hyvältä ollakseen totta. Ja niin se onkin.

Parhaillaan uudelleen leviävä huijaus on kiertänyt verkossa joulun alla vuosittain jo ainakin vuodesta 2015 lähtien, ja edelleen siihen lankeavia ilmeisesti löytyy. Nyt Yhdysvalloissa jopa Wisconsinin poliisi on varoittanut Facebookin käyttäjiä huijauksesta. Yhdysvaltojen postitarkastajan mukaan kyse on laittomasta toiminnasta ja mukaan lankeavia voitaisiin epäillä jopa rikoksesta.