Heräiletkö keskellä yötä? Tässä 5 yleisintä syytä katkonaisiin uniin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhtenäiset ja tarpeeksi pitkät yöunet ovat nykyaikana etuoikeus, joista yhä harvempi aikuinen pääsee aidosti nauttimaan. Ihmisten nukkumistottumukset ovat muuttuneet elintapojen takia. Ympärillämme olevat ärsykkeet vaikuttavat tuhoisasti yöuniin.

Ihmiset saattavat saada nopeasti unenpäästä kiinni, mutta nukkuminen katkeilee yöheräämisten takia. Syy voi olla liiallisessa kofeiinin nauttimisessa, ja mikäli yöunet ovat usein katkonaisia, kannattaa kiinnittää huomiota kahvin juontitapoihin. Myös alkoholilla, eli yömyssyllä, voi olla samankaltainen vaikutus kehoon.

Huonot yöunet voivat yksinkertaisesti johtua myös kehnosta sängystä. Ihmisen tulisi levätä kolmasosa vuorokaudestaan, joten unenlaatuun kannattaa panostaa. Etenkin tyyny ja patja määrittelevät paljon nukkumisen laatua. Sängyn lisäksi myös makuuhuoneen tulee olla rauhallinen ja siisti tunnelmaltaan. Makuuhuone kannattaa pyhittää kokonaan pelkästään sängyssä tapahtuvia toimintoja varten.

Mikäli nukkumista on yrittänyt helpottaa kaikilla mahdollisilla keinoilla, kuten yllämainittujen lisäksi myös ruokavaliolla, liikunnalla ja rutiineilla, kannattaa ongelmatapauksissa ottaa lääkäriin yhteyttä. Popsugar-sivuston mukaan ihmisillä on todettu yli 88 nukkumiseen vaikuttavaa häiriötä tai sairautta.