Karu tutkimustulos: McDonald’sin kosketusnäytöissä ulostejäämiä

Ohhoh! · Tim Isokivi

Monista suomalaisistakin pikaruokaloista löytyy nykyään kosketusnäytöllä varustettu itsepalvelukioski. Ravintoloiden osketusnäytöissä saattaa kuitenkin tuoreen tutkimuksen perusteella piillä hygieniariski.

Brittiläinen Metro-lehti otti näytteitä kahdeksan eri puolilla Iso-Britanniaa sijaitsevan McDonald’sin kosketusnäytöistä. Jokaisesta niistä löydettiin jälkiä suolistobakteereista.

Näytteet tutkittiin Lontoon Metropolitan-yliopiston tutkijoiden toimesta. Näytteistä löydettiin muun muassa yleensä sairaaloissa tavattavaa Enteroccoccus faecalis -bakteeria. Yhdestä ravintolasta löydettiin helposti leviävää, verimyrkytystä aiheuttavaa stafylokokki-bakteeria.

Bakteerit tarttuvat kosketusnäyttöihin asiakkaiden koskettaessa niitä pesemättömillä käsillään. McDonald’sin mukaan kosketusnäytöt putsataan säännöllisesti desinfiontiaineella. Mikrobiologian tohtori Paul Matewele ei kuitenkaan usko toimenpiteen olevan riittävä ehkäisemään bakteerien leviämistä.