Kassattomat automaattikaupat leviävät – tulevat nyt lentokentille

Digi Matkailu Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Digitalisaatio tulee jättämään merkittävän osan nykyisiä ammatteja historiaan, ja eräs niistä on kassahenkilön ammatti. Kassahenkilöstöä uhkaavat nimittäin automaattikaupat, joissa ei ole enää lainkaan perinteisiä kassoja. Niiden sijaan ostosten veloitus tapahtuu automaattisesti.

Amazon esitteli viime vuonna ensimmäisen kassattoman automaattikauppansa, ja nyt ne ovat toden teolla levittäytymässä. Tähän mennessä Amazon Go -kaupat on avattu Seattleen. Seuraavaksi ne avataan kahdella suositulla yhdysvaltalaisella lentokentällä, kun myymälät tulevat ensimmäisinä Los Angelesin LAX-lentokentälle ja San Josen lentokentälle niin ikään Kaliforniaan.

Maksu tapahtuu siten, että kauppaan astuessaan asiakas rekisteröi älypuhelimensa, jonka perusteella järjestelmä veloittaa ostokset, joiden kanssa asiakas poistuu kaupasta. Jokaista tuotetta ei enää tarvitse erikseen rekisteröidä kassakoneeseen. Suurten kaupunkien keskustoista Amazon Go on avattu tai päätetty avata Chicagossa, New Yorkissa ja San Franciscossa.