Manchester alkoi sakottaa öykkäreitä – jättisakot huonosta käytöksestä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suur-Manhesterin alueella toimiva pikaraitiotiejärjestelmä Manchester Metrolink alkaa sakottaa huonosti käyttäytyviä matkustajia rankalla kädellä. Yhtiön johto kaavailee sääntöjä rikkoville matkustajille peräti tuhannen punnan suuruisia sakkoja.

Julkisessa kulkuvälineessä matkustettaessa on tapana antaa paikka iäkkäämmälle henkilölle tai raskaana olevalle. Samojen käytöstapojen piiriin kuuluu se, että riisuu ison laukun tai repun pois selästä etenkin ruuhka-aikana ja asettaa sen matkan ajaksi jalkoihin. Viereiselle penkille ei tule panna omia tavaroita – saati jalkoja.

Eväiden ja alkoholin nauttiminen eivät kuulu julkisen liikennevälineen hyviin matkustustapoihin. Kovaan ääneen puhelimeen puhumista pidetään myös monien mielestä vastenmielisenä ja huonotapaisena etenkin ruuhkaisessa liikennevälineessä. Koska käytöstavat näyttävät unohtuneen niin monelta, on Manchesterin Metrolink -yhtiö ottamassa uuden sakkojärjestelmän käyttöön.

Metrolink tiedottaa sakottavansa huonosti käyttäytyviä matkustajia tuhannen punnan sakolla ensi vuoden alusta alkaen. Tuhat puntaa on noin 1.100 euroa. Syynä on muiden matkustajien tekemät valitukset esimerkiksi raitiotievaunuissa todistetun öykkäröinnin vuoksi. Eniten ihmisiä ärsyttää, jos joku pitää jalkojaan istuinpenkillä, Manchester Evening News uutisoi.