Käytä portaita – on odottamattoman tehokas treenimuoto

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Hyötyliikunta on yksinkertaisin tapa parantaa kuntoa. Kannattaa jäädä muutamaa pysäkkiä aiemmin pois bussin kyydistä, kävellä kauppaan tai kyykätä pölyjä pyyhkiessä ja lasten leluja nostellessa. Tuore tutkimus osoittaa, että säännöllinen porrastreeni on tehokas tapa parantaa hapenottokykyä ja kuntoa.

Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism -julkaisussa on esitelty tutkimus, jossa liikuntaa tottumattomat opiskelijat nousivat 60 askelman portaita kolme kertaa ylös ja alas. Jokainen porrastreeni kesti noin 20 sekuntia. He toistivat kolmen nousun treenin kolme kertaa päivässä siten, että harjoituksen kokonaiskesto oli noin minuutin verran päivää kohden.

Portaita minuutin ajan päivässä juosseiden kunto parani noin viidellä prosentilla kuuden viikon harjoitusjakson jälkeen. Toisin sanoen kuntoa on helppo kohottaa pelkästään portaiden avulla. Kun päiväohjelmaan lisää kävelyä vähintään 10.000 askelman verran, voi keho varmasti paremmin kuin sohvalla maatessa.