Pätkäpaastot eivät ole haitallisia terveille – aiheuttavat kuitenkin sivuvaikutuksia

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pätkäpaastossa on tarkoituksena vähentää päivittäistä kalorimäärää. Paasto voi tarkoittaa joka päivä 16 tunnin pituista syömättömyyttä tai esimerkiksi joka toinen päivä pienennettyjä ruoka-annoksia. Pätkäpaasto polttaa tehokkaasti rasvaa ja ehkäisee erilaisten sairauksien puhkeamista.

Ravintotieteen professori Sai Das kertoo Men’s Healthille, että pätkäpaastolla ei ole todettu kielteisiä vaikutuksia normaalipainoisten tai ylipainoisten ihmisten kohdalla. Pätkäpaastoa ei kuitenkaan suositella yli 65-vuotiaille, sairaille, raskaana oleville tai mieleltään epätasapainoisille ihmisille. Pätkäpaasto voi myös laukaista joillakin ihmisillä syömishäriiön, mikäli hän kuuluu riskiryhmään.

Useimmille se on kuitenkin oiva tapa parantaa hyvinvointia. Pätkäpaastosta on olemassa useita eri versioita. Yhteistä niille kaikille on se, että alussa tulee varmasti nälkä, jolloin huomio kannattaa kiinnittää muihin asioihin. Sitten kun on lupa syödä, voi sortua ylenpalttiseen ahmimiseen. Tärkeää olisi kuitenkin pitää ruokavalio terveellisenä ja nauttia mahdollisimman pitkään näläntunnetta pois pitäviä ruokia, kuten täysjyvätuotteita, rasvaa ja proteiinia.

Aluksi pätkäpaasto voi väsyttää ja saada olon kiukkuiseksi. Kannattaa huolehtia riittävästä yöunesta. Pätkäpaaston aikana on myös juotava riittävästi, jotta syömättömyys ei heijastu myös juomattomuuteen. Alkoholia ei kuitenkaan suositella paaston ajaksi, sillä ihminen voi humaltua huomattavasti tavallista herkemmin.