Osa televisioista lakkaa toimimasta – jopa 400 000 taloutta vaarassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen televisiolähetykset siirtyvät lähitulevaisuudessa uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan. Tämän johdosta antennitalouksissa televisio ei enää toimi, ellei sitä ole varustettu T2-virittimellä. Suomen talouksista noin puolet on antennitalouksia. Suurin osa kesämökeistäkin on antenniverkon piirissä.

Uusi lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirtolähetykset myös antennitalouksissa sekä nykyistä enemmän perustasoisia kanavia. Näin antennitaloudet saatetaan samalle viivalle, sillä kaapeliverkoissa on HD-lähetyksiä katseltu jo pitkään. Television katsojalle siirtymä tuo monia etuja, mutta mahdollisesti edessä on uuden television tai digiboksin hankinta.

– Katsojalle muutos näyttäytyy huomattavasti parempana kuvanlaatuna. Teräväpiirtotasoinen kuva on terävämpi ja värit ovat kirkkaammat, projektipäällikkö Tiina Aaltonen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista toteaa.

Traficomin arvion mukaan antenniverkossa on edelleen noin 400.000 taloutta, joilta puuttuu uuden tekniikan mukainen vastaanotin. Tämän lisäksi lasketaan vielä kotitalouksien kakkostelevisiot sekä noin 600.000 kesämökkiä, joista suurin osa on antenniverkossa. Kaikissa Suomessa myynnissä olevissa uusissa televisioissa on jo melkoisella varmuudella T2-viritin.