Venäjä avaa 60 vuotta vanhan mysteerin tutkinnan – mikä surmasi Djatlovin solassa?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venäjän Pohjois-Uralin Djatlovin solan tapaukseksi kutsuttu mysteeri on kutkuttanut ihmisten mielikuvitusta jo vuosikymmenten ajan. Alueella kuoli 2. helmikuuta 1959 yhdeksän hiihtäjää oudoissa olosuhteissa.

Venäjän viranomaiset ovat CNN:n mukaan aloittaneet tapauksen tutkinnat virallisesti uudelleen. Valtakunnansyyttäjän virasto kertoo, ettei tapausta tutkita rikoksena vaan jonkin luonnonmullistuksen aiheuttamina kuolemantapauksina.

Hiihtäjien kuolemaan liittyy useita outoja yksityiskohtia. Retkeilijät olivat repineet telttansa auki ja juosseet pois teltastaan ilman kenkiä. Uhreilla murtuneita luita, yhdeltä heistä puuttui kieli ja vaatteista mitattiin korkeita säteilypitoisuuksia.

Virallisen raportin mukaan retkeilijlitä kohtasi tuntematon luonnonvoima, ja syyksi on tarjottu esimerkiksi lumivyöryä tai infrapuna-äänen aiheuttamaa joukkopaniikkia. Värikkäämmissä teorioissa selitykseksi esitetään salaisia sotilaskokeisa, UFOja ja lumimiehiä. Tapauksesta on tehty myös Renny Harlinin ohjaama elokuva Devil’s Pass.