Pystytkö punnertamaan 40 kertaa minuutissa? Sydänsairausten riski pienenee olemattomiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Punnerrukset ovat yksi tapa mitata kehon lihaskestävyyttä ja kuntoa. Nyt on toteutettu tutkimus, jonka mukaan yli 40 punnerrukseen pystyvillä miehillä on 96 prosenttia pienempi riski sairastua sydäntauteihin kuin heillä, jotka pystyvät tekemään alle 10 punnerrusta.

Tutkimusryhmän mukaan punnertaminen on parempi mittari mahdollisten sydänsairauksien riskien kartoittamiselle kuin esimerkiksi juoksumatolla juokseminen. Tutkimuksessa arvioitiin 1.104 palomiehen terveyttä kymmenen vuoden syklillä.

Tutkimukseen osallistuneet miehet olivat keskimäärin 39,6 vuotta ja heidän painoindeksinsä oli 28,7. Miesten tuli tehdä kuntotesteissä 40 punnerrusta minuutissa. Harvard T.H. Chan School of Public Healthin toteuttaman tutkimuksen aikana 37 osallistujaa sai sydänsairauden. Heistä 36 ei pystynyt suoriutumaan punnerrustestistä. Tutkimus vahvistaa sitä, että ihmisen fyysisellä kunnolla on suora yhteys terveyteen.