IL: Asiantuntija ennustaa rajua hyttyskesää

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime kesänä Suomessa jouduttiin kärvistelemään paikoin hyvinkin inisevässä kelissä, kun hyttysiä oli runsaasti liikkeellä. Pitkä hellejakso kuitenkin helpotti tilannetta merkittävästi. Nyt Iltalehdessä Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ennustaa tulevasta kesästä rajua hyttyskesää.

Saarisen mukaan poikkeuksellisen luminen talvi on johtamassa hyttysten tavallista otollisempaan lisääntymiseen, koska sulavan lumen kosteus ja lätäköt pitävät maaperän kosteana pitkään. Esimerkiksi lätäköt, lammet ja ojien paikallaan seisovat vedet ovat perinteisesti olleet hyttysten lisääntymiselle oivallisia paikkoja.

Ensimmäisiä hyttysiä on tavattu jo nyt ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta varsinainen invaasio on odotettavissa vasta myöhemmin. Jos alkukesä on sateinen, voi juhannuksena olla ilmassa massoittain hyttysiä.