Drone pelasti hengen – toimitti elinsiirtopotilaan munuaisen

Digi Terveys · Tim Isokivi

Kauko-ohjattavat lennokit saattavat tulevaisuudessa pelastaa ihmishenkiä. Dronea on ensi kertaa käytetty elinsiirrossa Yhdysvalloissa. Drone toimitti munuaisen Baltimoren St. Agnesin sairaalasta Marylandin yliopiston sairaalaan.

Munuainen siirrettiin onnistuneesti 44-vuotiaalle potilaalle, joka oli odottanut elinsiirtoa kahdeksan vuoden ajan. Toimenpiteessä käytettiin erityisvalmisteista, siirrettävän munuaisen kuntoa lennon aikana tarkkaillutta dronea. Matkaa määränpäähän oli BBC:n mukaan alle viisi kilometriä.

Kauko-ohjattavien lennokkien toivotaan helpottavan ja nopeuttavan tulevaisuudessa potilaiden hengen pelastavia elinsiirtoja. Droneja on käytetty esimerkiksi lääkkeiden toimittamiseen jo jonkin verran Afrikassa.