Helsingin yliopisto aloittaa kaivaukset Bodominjärven murhapaikalla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Bodominjärven murhat ovat yksi Suomen rikoshistorian tunnetuimmista tapauksista. Bodominjärven rannalle helluntaina 5. kesäkuuta vuonna 1960 leiriytyneet nuoret joutuivat veriteon kohteeksi. Viisitoistavuotiaat Maila Björklund ja Anja Mäki sekä 18-vuotias Seppo Boisman saivat surmansa.

Nils Wilhelm Gustafsson jäi ainoana henkiin ystäväporukasta. Murhaajaa ei ole selvitetty. Surmatekojen jälkeen veriteon tapahtumapaikasta on tullut suosittu retkeilykohde. Nyt Helsingin yliopiston arkeologiopiskelijat suorittavat alueella kaivauksia tutkimusmielessä ensi viikolla.

Kaivauksilla pyritään selvittämään arkeologian menetelmillä sitä, minkälaisia jälkiä murhapaikalla tapahtuman jälkeen käyneet ihmiset ovat jättäneet jälkeensä ja mitä tämä aineisto voi kertoa heistä. Kaivaukset ovat osa kaivausprojektikurssia, jossa perehdytään kaivauksen suunnitteluun ja raportointiin. Kaivauksilla yritetään tavoittaa materiaalisia jäänteitä ja merkkejä ihmistoiminnasta 60-luvulta nykypäivään.