Madonna ja Islanti tukivat Palestiinaa – rikkoivat viisusääntöjä tahallaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sunnuntai-iltana jopa sata miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa seurasi Euroviisujen finaalia suorana lähetyksenä Israelin Tel Avivista. Finaalin voittajaksi kruunattiin lopulta odotusten mukaisesti Hollannin Duncan Laurence kappaleellaan Arcade.

Illan kohutuimmat tähdet olivat kuitenkin finaalissa vierailevana tähtenä esiintynyt supertähti Madonna ja Islantia edustanut Hatari-yhtye. Molemmat kritisoivat Euroviisujen sääntöjen vastaisesti Israelin tekemään Palestiinan valtion miehitystä, eli ottivat poliittisesti kantaa.

Islannin Hatari-yhtye protestoi Euroviisuissa 2109.

Madonna esitty visuaalisessa spektaakkelissaan 30 vuotta sitten julkaistun Like A Prayer -kappaleensa sekä uuden Future-singlensä. Harjoituksissa nähdystä poiketen hänen esityksessään nähtiin tanssijoiden selässä Israelin ja Palestiinan liput. Tanssijat halasivat toisiaan ja ruudulla näkyi teksti ”WAKE UP”.

Islannin Hatari-yhtye sen sijaan nosti tulosten julkistamisen aikaan esiin Palestiinan lipun. Lähetyksen ohjaaja siirsi kuvan kiireesti toisaalle, mutta mielenilmaus huomattiin laajasti. Islantia odottaa nyt mahdollisesti jonkinasteinen rangaistus. Madonna sen sijaan ilmoitti jatkavansa ihmisoikeusloukkausten kritisointia esiintymispaikasta riippumatta.

Euroviisujen järjestäminen Israelissa aiheutti jo ennen kilpailuja runsaasti kritiikkiä, ja ympäri maailmaa vaadittiin myös Euroviisujen boikotointia Israelin tekemien ihmisoikeusloukkausten takia. Esimerkiksi juuri Islannissa kymmenettuhannet ihmiset allekirjoittivat vetoomuksen viisuboikotin puolesta. Adressi keräsi ensimmäisenä päivänä yli 15.000 allekirjoitusta.