Padasjoella liikkuu karhu – poliisi kehoittaa varovaisuuteen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Padasjoen Auttoisten kylällä on tehty tällä viikolla useita havaintoja talojen lähistöllä liikkuvasta karhusta. Karhua on kuvailtu isoksi. Paikallinen riistanhoitoyhdistys on asiasta tietoinen.

Suurikokoinen karhu on liikkunut Auttoisten kylällä suhteellisen lähellä asutusta. Poliisi kehoittaa alueella liikkuvia ihmisiä varovaisuuteen. Koirat on hyvä pitää kytkettynä.

Karhut liikkuvat useimmiten iltaisin tai aamuvarhaisella Suurpedot-sivuston mukaan. Ne kuitenkin pyrkivät lähtökohtaisesti välttelemään ihmisiä. Vihainen karhu urahtelee ja saattaa karjua voimakkaasti. Tällöin kannattaa perääntyä hitaasti hiljaa puhuen.

Älä katso karhua silmiin tai huuda. Ihmisen ei myöskään kannata kiivetä puuhun tai juosta karkuun, koska karhu on nopeampi ja parempi kiipeilijä. Äärimmäisenä keinona on tekeytyä valekuolleeksi suojaamalla päätä ja niskaa käsillä karhun hyökkäykseltä.