Auttaako iltapala nukahtamisessa? Unitieteen professori vastaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Eri ruoka-aineet tuottavat ihmiselimistöön hormoneja, jotka saattavat edistää nukahtamista. Ihminen käyttää hiilihydraatteja pääasiallisena energianlähteenä, mutta ne voivat auttaa myös illalla nukahtamisessa.

Hiilihydraatit nostavat nopeasti verensokeria, mikä saa olon uneliaaksi, kertoo unilääketieteen professori Rizwana Sultana Teksasin yliopistosta. Hän kuitenkin varoittaa, että illalla syödyt hiilihydraatit voivat aiheuttaa myös lihomista, joten kannattaa suosia sokereiden sijaan monimutkaisempia hiilihydraatteja, kuten kokojyvätuotteita.

Hiilihydraattien lisäksi myös kalat, banaanit, juustot, hunaja ja pähkinät voivat auttaa nukahtamisessa. Tärkeintä kuitenkin on suosia terveellisiä elintapoja, säännöllistä unirytmiä ja puhdasta ympäristöä. Mikäli uniongelmat häiritsevät elämää, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, Sultana kertoo Popsugarissa.