Suuri munatesti: Maistuvatko onnellisten kanojen munat paremmilta?

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Adam Ragusea on päättänyt testata, onko vapaasti ulkona kulkevien kanojen kananmunat paremman makuisia kuin tehotuotantolaitoksissa elävien häkkikanojen kananmunat. Hän kävi Yhdysvaltojen Maconissa ottamassa asiasta selvää.

Berry Collegen opiskelijat kasvattavat opiskelunsa ohessa kanoja. He kuljettavat kanalaa ja sen aitauksia aina uuteen paikkaan, jossa nokkijat pystyvät syömään maasta löytämäänsä ravintoa vapaasti rehun lisäksi. Kanojen kasvattaminen on nykyään suosittua, vaikka linnut tarvitsevatkin ahkerasti hoitoa.

Adam Ragusea testaa kananmunien makua. Hän paistaa kananmunat häränsilmätyyliin jättäen keltuaisen kokonaiseksi. Mies kehuu, että onnellisten kanojen kananmunien keltuainen on herkullisempaa kuin tehotuotettujen munien. Syy lienee hänen mukaansa vapaiden kanojen monipuolisemmassa ruokavaliossa.

Sokkotesti kuitenkin osoittaa, että makueroa ei välttämättä huomaa, ellei tiedä kananmunan alkuperää. Toisin sanoen eläimen onnellisuus voi vaikuttaa makuun lume-efektin tavoin. Osa kauppiaista hyödyntää mielikuvia ruokien myymisessä ja saattaa sortua jopa viherpesuun tuotteita myydessään.