Poliisi vinkkaa: Näin ehkäiset mökkimurron

Matkailu · Terhi Piiroinen

Toisinaan keväällä kesämökille meneviä odottaa lohduton näky. Mökkiin on murtauduttu talven aikana, eikä teon tarkkaa ajankohtaa tiedetä. Mökkimurtoja kannattaa estää ennakkoon, sillä niiden tutkiminen on haasteellista poliisille.

Tuhoja ja omaisuusvahinkoja voidaan estää, kun arvokasta omaisuutta ei jätetä talveksi mökkiin. Kaikki mökkiin jätettävät tavarat on hyvä kuvata ja ottaa niiden tunnistetiedot käyttöön. Samalla sovitaan mökkinaapureiden kanssa, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään ja ottavat tarpeen vaatiessa yhteyttä poliisiin.

Vuonna 2018 poliisi kirjasi yhteensä 1.177 mökkimurtoilmoitusta eli vapaa-ajan asuntoon kohdistunutta törkeää varkautta, varkautta tai niiden yritystä. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan määrä vaihtelee vuosittain.

– Yksittäinen aktiivinen tekijä tai tekijäporukka voi suuresti vaikuttaa tietyn alueen lukuihin. Moneen murtoon liittyy omaisuuden anastamisen lisäksi sotkemista ja yleistä paikkojen hajottamista. Etenkin nuoremmat tekijät syyllistyvät tällaiseen, Aho kertoo.

Mökeistä anastetaan yleensä käyttöomaisuutta, työkaluja ja -koneita, ajoneuvoja kuten mopoja ja mönkijöitä sekä niiden siirtämiseen tarvittuja perävaunuja. Ahon mukaan monen mökkimurron takana on lähiseudulla asustava, useasti päihdeongelmista kärsivä tekijä, jolla on laajaa kokemusta kaikesta omaisuusrikollisuudesta.

– Mökeissä kierrellään, kun mökkikausi on ohitse eikä aktiivista valvontaa ole. Sitä anastetaan, mitä on tarjolla. Uhrien kannattaa tutkia netin kauppapaikkoja, jos vaikka lähialueella olisi tarjolla itselle tutun näköistä omaisuutta, Aho sanoo.

Poliisin neljä vinkkiä

1. Vie arvokas ja kiinnostava tavara mökistä pois. Älä jätä esille aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita, ajoneuvoja tai mitään helposti eteenpäin myytävää.

2. Jos arvokasta omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota tunnisteet ylös.

3. Voit myös merkitä omaisuutesi. Yksilöllisen tunnistusmerkinnän tekeminen on helppoa sopivilla välineillä.

4. Jätä verhot auki. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.