PlayStation täytti eilen 25 vuotta – tässä merkittävimmät virstanpylväät

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suosituimpiin pelikonsoleihin lukeutuva PlayStation täytti eilen 3. joulukuuta 25 vuotta. PlayStation on vaikuttanut merkittävästi pelialan kehitykseen laitteistoista uusiin pelimuotoihin ja pelikokemuksiin sekä muun muassa PS VR -virtuaalitodellisuuden avulla.

Sony

Miljoonat ihmiset ovat kasvaneet aikuiseksi PlayStationin kanssa, ja kokosimme nyt juhlan kunniaksi yhteen keskeisiä etappeja PlayStationin 25 vuoden historian varrelta.

1994, joulukuuEnsimmäisen sukupolven PlayStation lanseerataan 3. joulukuuta 1994 Japanissa. Myöhemmin se lanseerataan Pohjois- Amerikassa 9. syyskuuta 1995, 29. syyskuuta 1995 Euroopassa ja 15. marraskuuta 1995 Australiassa.

1998, joulukuu50 miljoonaa PlayStation-konsolia toimitettu maailmanlaajuisesti.

1999, tammikuuPocketStation lanseerataan Japanissa.

2000, maaliskuuPlayStation 2 lanseerataan Japanissa. Uuden konsolin ytimessä on 128-bittinen suoritin, joka on varustettu tietojenkäsittelyominaisuuksilla, jotka ylittävät tuolloisten tietokoneiden keskimääräiset ominaisuudet. PlayStation 2 ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön DVD-ROM-pelilevyt, ja sen mukana toimitetaan paranneltu DUALSHOCK 2 -ohjain, joka pohjautuu vastikään värähtelyominaisuudella päivitettyyn, alkuperäiseen DUALSHOCK-ohjaimeen. Konsoli on väriltään musta ja sen muotoilu mahdollistaa ensimmäistä kertaa asentamisen pysty- tai vaaka-asentoon.

2000, heinäkuuPS One sai alkunsa, kun alkuperäisen PlayStation -konsolin kokoa pienennettiin yhteen kolmasosaan. Uusi muoto helpottaa pelaajia kantamaan PlayStationin mukanaan. PS Onen oheislaitteeksi suunniteltu LCD-näyttö julkaistaan marraskuussa 2001, ja se tarjoaa järjestelmälle entistä paremman siirrettävyyden. PS One on saanut suosiota sekä kotikonsolina että kannettavana PlayStation-järjestelmänä.

2004, joulukuuPlayStation Portable lanseerataan Japanissa, ja se on ensimmäinen kädessä pidettävä PlayStation-tuoteperheen viihdejärjestelmä. PSP tunnetaan myös mediasoittimena, jonka avulla voi toistaa videoita ja musiikkia.

2005, marraskuu100 miljoonaa PlayStation 2 -järjestelmää toimitettu maailmanlaajuisesti.

2006, marraskuuPlayStation 3 lanseerataan Japanissa. Lisäksi saataville tulee verkkopalvelu verkkopelien ja digitaalisen sisällön lataamisen. PlayStation 3 yhdisti Cell Broadband Enginen tietokoneen tasoiseen suorituskykyyn ja RSX- grafiikkaprosessoreihin.

2008, huhtikuuGran Turismo (GT) -autopelisarjan toimitukset ylittävät 50 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

2010, kesäkuuRekisteröityjen tilien määrä PlayStation Network -palvelussa ylittää 50 miljoonan rajan maailmanlaajuisesti.

2010, kesäkuuVerkkopalvelu PlayStation Networkin jäsenpalvelu PlayStation Plus lanseerataan.

2010, syyskuuPlayStation Move -liikeohjain lanseerataan Aasiassa ja Euroopassa.

2011, maaliskuu50 miljoonaa PlayStation 3 -järjestelmää myydään maailmanlaajuisesti.

2011, joulukuuPlayStation Vita lanseerataan Japanissa. Yhdessä etukosketusnäytön ja takimmaisen kosketuspainikkeen kanssa PlayStation Vita antaa käyttäjille mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa pelien kanssa kolmiulotteisessa liikkeessä käyttämällä sormieleitä kuten koskettaa, napata, jäljittää, työntää ja vetää. PlayStation Vita on ensimmäinen kannettava viihdejärjestelmä, jossa on 3G-verkkoyhteys.

2012, kesäkuuGod of War -sarjaa myydään maailmanlaajuisesti 210 miljoonaa.

2012, marraskuu70 miljoonaa PlayStation 3 -järjestelmää myydään maailmanlaajuisesti.

2013, maaliskuuGran Turismo (GT) -autopelisarja ylittää myynneissä 70 miljoonan rajan maailmanlaajuisesti.

2013, marraskuu80 miljoonaa PlayStation 3 -järjestelmää myydään maailmanlaajuisesti.

2013, marraskuuPlayStation 4 lanseerataan Euroopassa. PS4 tarjoaa pelaajille yhä vuorovaikutteisemman tavan pelata muun muassa PlayStation Vitan ja muiden mobiililaitteiden avulla, minkä lisäksi PS4 tuo käyttöön muita ominaisuuksia, kuten SHARE-painikkeen ja kosketuslevyn, jotka on integroitu langattomaan DUALSHOCK 4 – ohjaimeen.

2014, heinäkuuPilvipohjaista tekniikkaa hyödyntävän PlayStation Now -suoratoistopelipalvelun avoin beta julkaistaan Pohjois-Amerikassa PlayStation 4 -konsolille. PS Now lanseerataan Pohjoismaissa toukokuussa 2019.

2016, toukokuu40 miljoonaa PlayStation 4 -järjestelmää myydään maailmanlaajuisesti.

2016, syyskuuPlayStation 4 Slim julkaistaan. Se on muodoltaan kapeampi, kevyempi ja virrankulutukseltaan merkittävästi pienempi verrattuna aikaisempaan malliin. Laitteen trimmatut ja kaarevat kulmat antavat pehmeän ja linjakkaan vaikutelman.

2016, lokakuuPlayStation VR -virtuaalitodellisuusjärjestelmä lanseerataan, ja se vie PlayStation 4 -järjestelmän uudelle tasolle. PS VR-visiiri tarjoaa 360 asteen virtuaalisen 3D-ympäristön ja 3D-äänimaailman.

2019, heinäkuu100 miljoonaa PlayStation 4 -järjestelmää myyty maailmanlaajuisesti.

2019, lokakuuPlayStation 5 -konsolin vahvistetaan saapuvan markkinoille loppuvuodesta 2020.