Luonnollista hyvinvointia yrttiteen avulla – kokeile näitä lääkkeiden sijaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä popsii kemiallisia lääkeyhdisteitä kuin kurkkukarkkeja. Moni vaiva voi parantua myös luonnollisemmilla menetelmillä esimerkiksi kiinnittämällä huomiota ruokavalioon ja riittävään liikuntaan. Purkista saatu apu on vain väliaikainen ratkaisu.

Luonnosta löytyy lukuisia kasveja, yrttejä ja mausteita, joilla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia ihmisen hyvinvoinnille. Syksyn tullen kannattaa lämmittää avuksi yrttiteetä, joiden on todettu auttavan erilaisiin pieniin terveysongelmiin, kuten pahoinvointiin, päänsärkyyn ja stressiin. Nyt on listattu seitsemän parasta yrttiteetä tavanomaisiin terveysongelmiin.

Kamomilla auttaa lukuisiin vaivoihin, ja sitä kannattaa nauttia ennen nukkumaanmenoa. Se rauhoittaa, helpottaa nukahtamista, lievittää ahdistusta, vähentää stressiä ja auttaa jopa ruoansulatusongelmissa.

Piparminttu auttaa niin ikään ruoansulatushäiriöiden tasapainottamisessa, mutta myös närästyksessä, pahoinvoinnissa, oksentelussa, kuukautiskivuissa ja vilustumisoireiden hoidossa. Lisäksi piparminttu on soluja suojaava antioksidantti.

Inkivääri on todella tehokas apu lievittämään huonoa oloa, mikä voi johtua esimerkiksi raskaudesta tai matkapahoinvoinnista. Lisäksi inkivääri vähentää kehon tulehdustiloja ja parantaa immuunijärjestelmää.

Nokkostee antaa rautaa keholle. Lisäksi nokkosen on todistettu kiihdyttävän aineenvaihduntaa sekä poistavan nestettä tehokkaasti. Anemiasta kärsivien kannattaa nauttia nokkosta säännöllisesti.

Rosmariini sopii liharuokien ja italialaisten leipien lisäksi erinomaisesti myös yleisen hyvinvoinnin lisäämiseen teen raaka-aineeksi. Rosmariini parantaa verenkiertoa, stimuloi hiusten kasvua, tehostaa muistia ja aivojen toimintaa. Lisäksi sen avulla voi lievittää hitusen masennuksen oireita.

Kärsimyskukkauute sopii teen muodossa nautittavaksi. Rohtopassio on ollut jo muinaisten intiaaniheimojen suosiossa hermojen rauhoittamisessa. Siksi se soveltuu stressaavaan elämäntilanteeseen ja nukahtamisvaikeuksien hoitoon.

Sitruuna sopii erinomaisesti teen sekaan makua antamaan. Lisäksi sitruunan avulla voi lievittää vilustumisen oireita, kuten kurkkukipua. Sitruunatee puhdistaa maksaa, stimuloi ruoansulatusta ja parantaa immuunijärjestelmää siinä olevan C-vitamiinin ansiosta.