Rikollisille panta jalkaan Lahdessa – tehostettu matkustuskielto käytössä ensikertaa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Laajaa rikoskokonaisuutta tutkinut Hämeen poliisi asetti kolme miestä tehostettuun matkustuskieltoon Lahdessa. Tämä tarkoittaa sitä, että miehet saivat jalkaansa heidän liikkeitään ja sijaintiaan seuraavan pannan. Yksi miehistä rikkoi kieltoa.

Käräjäoikeus määräsi kolme miestä tehostettuun matkustuskieltoon ensimmäisen kerran Hämeen poliisin pyynnöstä. Kolmella vangittuna olleella miehellä on huomattava rikoshistoria, joten pannan avulla voitiin harkita miesten vapauttamista esitutkinnan valmistumisen ajaksi. Heidät oli pidätetty marraskuussa lahtelaisen kotietsinnän yhteydessä.

Asunnosta takavarikoitiin erilaisia huumausaineita, kuten 450 grammaa kannabista ja yli sata kappaletta Subutex-lääkkeitä. Huumausaineiden joukossa oli käteistä rahaa, mikä viittaa huumausaineiden myyntiin. Lisäksi asunnossa oli varkausrikoksella anastettua omaisuutta ja starttipistooli, joka oli porattu auki.

Esitutkinnan perusteella asunto toimi jonkinlaisena huumausaineiden myynti- ja välityspaikkana. Asuntoon tuotiin huumausaineiden hankkimiseksi myös varastettua tavaraa, ja ilmeisesti huumausainekauppaan liittyvien riskien vuoksi asuntoon oli hankittu ase. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi 21. marraskuuta neljä henkilöä, joita epäiltiin todennäköisin syin muun muassa huumausainerikoksesta. Vangitut ovat Lahden seudulla asuvia 21–36-vuotiaita miehiä. Kolme heistä sai tehostetun matkustuskiellon.

Maanantaina 9. joulukuuta poliisi otti kiinni yhden näistä kolmesta miehestä, koska häntä epäillään uusista rikoksista ja hän on toistuvasti rikkonut tehostetun matkustuskiellon ehtoja. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi henkilön 11. joulukuuta ja siirtyi Mikkelin vankilaan odottamaan esitutkinnan valmistumista, tulossa olevaa syyteharkintaa ja siitä seuraavaa oikeudenkäyntiä.