Ilmatieteenlaitos: Vuosi 2019 oli lähes asteen tavanomaista lämpimämpi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2019 oli lähes koko maassa tavanomaista lämpimämpi, ainoastaan Lapissa keskilämpötila oli lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Koko maan keskilämpötila oli noin 0,9 astetta vuosien 1981–2010 keskiarvoa korkeampi.

Etelärannikolla vuosi oli monella havaintoasemalla mittaushistorian kolmen lämpimimmän joukossa. Vuoden alin lämpötila, -39,1 astetta, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 5. helmikuuta ja vuoden ylin, 33,7 astetta, Porvoon Emäsalossa 28. heinäkuuta. Vuoden 2019 kuukausista huhtikuu oli usealla asemalla poikkeuksellisen lämmin ja uusia asemakohtaisia lämpötilaennätyksiä syntyi useita. Vettä satoi keskimääräistä enemmän.

Vuosi 2019 alkoi ennätyksellisellä Aapeli-myrskyllä. Tammikuun 2. päivän vastaisena yönä mitattiin uusi tuuliennätys Suomen merialueille. Kökarin Bogskärissä kymmenen minuutin keskituuli ylsi 32,5 metriin sekunnissa.

Joulukuun sademäärä oli suuressa osassa maata keskimääräistä suurempi, Keski-Lapissa satoi jopa kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Lunta oli kuukauden päättyessä Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa laajalti 40–80 cm, maan etelä- ja länsiosassa oli laajalti lumetonta. Keski-Suomessa, Savo-Karjalassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lunta oli pääosin 10–40 cm. Lunta oli ajankohtaan nähden tavanomaista vähemmän, mutta Lapissa lunta oli paikoin ennätyksellisen paljon.