Miehen uskomattomat rakennelmat – raaka-aineena liimaa ja tulitikkuja

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen Iowassa asuva Patrick Acton on mestarirakentaja. Mies käyttää teoksissaan liimaa ja pieniä puutikkuja. Hän laskee, että on käyttänyt 40 vuoden aikana yhteensä 7,5 miljoona tulitikkua rakennelmiin, jotka ovat todella harvinaislaatuisia koko maailmassa.

Miehen hyppysissä on valmistunut Tähtien sota -elokuvan aluksia, Valkoinen talo, veturi sekä Harry Potterista tuttuja paikkoja. Kaikki rakennelmat ovat valmistuneet hänen pienessä pajassaan, Gladbrookissa sijaitsevan kodin alakerrassa. Tunti tunnilta, tikku tikulta.

Puutikkuluomukset ovat päässeet esille omaan näyttelytilaansa Matchstick Marvelsiin. Miehen teokset ovat hämmästyttäviä etenkin siksi, että hän on rakentanut ne sinnikkäästi pieni osa kerrallaan ja tuntikausia keskittyen. Hän käytti aiemmin teoksiinsa hammastikkuja, mutta tajusi myöhemmin tulitikkutehtaiden valmistamien puutikkujen sopivan paremmin harrastukseen.