Supersuosittujen Paimenviikkojen haku päättyy tänään – joillekin tiloille mahtuu koko perhe asumaan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Metsähallituksen Paimenviikkojen kesän 2020 ilmoittautuminen on avautunut. Hakuaika kestää ainoastaan yhden viikon ja päättyy tänään keskiviikkona kello 12.00. Halukkaat paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana.

Paimenviikoista on tullut eräänlainen ilmiö Suomessa. Kiinnostuneet voivat hakea mukaan viettämään ikimuistoista paimenviikkoa tunnelmallisessa vuokramökissä kansallispuiston tai muun suojelualueen luonnonkauniissa maisemassa. Halukkailla on valittavanaan unelmiensa kohde yhteensä 15 tarjokkaasta. Paimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Pohjoisin paimenkohde löytyy Utsjoelta, Tenon rannalta ja eteläisimmät Hämeestä, Evon retkeilyalueelta. Osassa kohteita paimenia odottaa rapsutuksia janoavia lampaita, osassa hieman itsenäisempien suomenlehmien seura. Kolin paimenkohteissa saattaa paimenilla olla tulevana kesänä mahdollisuus päästä myös hevosten hoitajaksi.

Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen.