Suomenlinna on huippusuosittu matkailukohde – viime vuonna yli miljoona kävijää

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomenlinnan merilinnoitus on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta. Helsingin edustalla sijaitseva matkailukohde houkutteli viime vuonna 1.067.000 kävijää, joista yli 290.000 kävi talvikaudella loka-huhtikuussa. Talvikuukausien kävijämäärät jatkoivat kymmenen vuotta kestäneellä kasvu-uralla.

Suomenlinnan viime vuoden huhtikuu ja joulukuu olivat vilkkaita kuukausia. Kesäkuukausien kävijämäärä sen sijaan laski hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Suomenlinnan museoiden kävijämäärä puolestaan kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna peräti 7.000 asiakkaalla. Suomenlinnaan voi tutustua myös upealla 360-asteen kattavalla kuvaesityksellä tästä linkistä.

– Suomenlinnasta pidetään hyvää huolta, ja se halutaan säilyttää myös tuleville sukupolville. Uudessa vuoden 2019 lopussa valmistuneessa Suomenlinnan hoito- ja käyttösuunnitelmassa korostetaan Suomenlinnan arvojen säilyttämistä ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista. Hoito- ja käyttösuunnitelma tehtiin yhdessä laajan verkoston kanssa, Suomenlinnan hoitokunnasta kerrotaan.

Tärkeitä kestävän matkailun tavoitteita jatkossa ovat muun muassa linnoituksen hiekkavallien suojelu, asuinrauhan parantaminen viestinnällä ja talven matkailupalvelujen kehittäminen. Yhä useampi palvelu on avoinna myös talvikaudella, ja monipuolinen tarjonta palvelee kävijöiden lisäksi asukkaita ja työntekijöitä. Suomenlinnassa asuu noin 800 helsinkiläistä ja työskentelee vuodenajasta riippuen 400-500 henkilöä.