Tukes neuvoo matkailijoita: ”Matkalaukut saunaan tai pakkaseen”

Koti & Asuminen Lifestyle Matkailu · Terhi Piiroinen

Verta imevät lutikat ovat yleistyneet Suomessa. Niitä saattaa kulkeutua kotiin matkoilta, mutta myös vanhojen huonekalujen mukana. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut ohjeistuksen, kuinka lutikoita voi torjua.

Matkalla:

Tarkista majapaikassa, näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä lutikoista: pieniä mustia pilkkuja patjassa ja sängyn tai sohvan rakenteissa. Älä säilytä matkalaukkua sängyn lähellä tai alla. Laita pesuun menevät vaatteet muovipussiin ja tyhjennä kotona suoraan pyykkikoneeseen. Jos ihollasi on aamulla pieniä kutisevia puremajälkiä, voi se olla merkki lutikoista.

Matkalta kotiin palattaessa:

Jos epäilet yöpyneesi paikassa, jossa oli lutikoita, pese kaikki vaatteet ja saunota tai pakasta mukana olleet tavarat. Muista paloturvallisuus saunassa. Jos mahdollista, pakkaa matkalla mukana olleet vaatteet ja matkalaukku jo ulkona esimerkiksi jätesäkkiin ja vie ne jätesäkeissä saunaan. Älä levittele matkatavaroita asunnossa.

Ostaessasi käytettyjä huonekaluja tai vaatteita

Ennen ostopäätöstä tarkista, näkyykö huonekalussa merkkejä lutikoista. Lämpö- tai kylmäkäsittele käytetyt huonekalut, jos se on mahdollista. Pese käytetyt vaatteet riittävän kuumassa lämpötilassa (60 °C).

Lähde: Tukes