Kiinalaistubettaja kuvasi ruumissäkkejä sairaalassa – viranomaiset iskivät hänen kotiinsa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kiinassa parhaillaan riehuva koronavirus on osoittautunut paljon alunperin luultua vakavammaksi uhaksi ihmisille, ja samalla se on paljastanut sekä Kiinan ihmisoikeuksien heikon tason että maan hallituksen vääristelevän koronavirukseen liittyviä lukuja. Virallisen tiedon mukaan kuolleita on vain satoja, mutta epävirallisten tietojen mukaan jopa 50 000 ja määrä kasvaa nopeasti.

Hallituksen koviin otteisiin ja järjestelmällisiin valheisiin kyllästyneet kiinalaiset ovat julkaisseet länsimaisissa verkkopalveluissa runsaasti videomateriaalia esimerkiksi kansalaisten takaa-ajoista, kovaotteisista pidätyksistä ja mahdollisesti jopa surmaamisista. Viimeksi mainittu liittyy videoon, jossa nuori nainen valahti elottomaksi poliisien käsittelyssä keskellä katua.

Nyt kiinalainen kansalaisaktivisti ja tubettaja on Fang Bin on joutunut kiinalaisten viranomaisten käsiin. Viranomaiset tunkeutuivat hänen kotiinsa vain tunteja sen jälkeen, kun Fang Bin oli julkaissut sosiaalisessa mediassa videon (katso artikkelin alta) Wuhanissa sijaitsevasta sairaalasta ja sen monista kuolleista.

Mies kuvasi myös poliisien väkivaltaisen tunkeutumisen hänen kotiinsa. Myöhemmin poliisi vapautti hänet, mutta takavarikoi puhelimen ja tietokoneen. Bin uskoo, että hänet vapautettiin saamansa mediahuomion ansiosta. Pidätyksen jälkeen hänen vapauttamistaan ryhdyttiin vaatimaan sosiaalisen median eri kanavissa. Äskettäin myös toinen kansalaisaktivisti, Chen Qiushi, joutui viranomaisten pidättämäksi.

Aktivistit julkaisevat materiaaliaan länsimaisissa sosiaalisen median palveluissa, koska kiinalaiset viranomaiset sensuroivat vahvasti maan omia palveluita. Esimerkiksi huipppusuositun WeChat-palvelun käyttäjät ovat huomanneet käyttäjätilinsä jäädyttämisen se jälkeen, kun he ovat käyneet ystäviensä kanssa keskusteluja koronaviruksesta. Kiinassa WeChatia käytetään myös maksamiseen, joten käyttäjätilin jäädyttäminen tuottaa monenlaisia ongelmia.