Koronaviruksesta yllättävä hyöty – Kiinan ilmansaasteet vähenivät

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kiinassa on mitattu tammikuun loppupuolelta asti monin paikoin tyypillisä arvoja selvästi matalampia ilmansaastemääriä. Syynä tähän ovat tammikuun lopulle osunut kiinalainen uusivuosi ja kansallinen lomakausi sekä koronaviruksesta johtuvat matkustusrajoitukset.

Ilmatieteen laitos kertoo, että TROPOMI-satelliitin havaitsemat typpidioksidipitoisuudet ovat olleet Kiinassa monin paikoin tyypillisiä arvoja selvästi matalampia. Typpidioksidi on ilmansaaste, jonka lähteitä ovat muun muassa teollisuus, energiantuotanto ja liikenne. Useat tehtaat ovat kiinni lomakausien aikana.

Koronaviruksen vuoksi voimassa olevat matkustusrajoitukset ja niistä johtuva liikenteen väheneminen näkyvät myös pitoisuuksissa. Kiinan Wuhaniin julistettiin karanteeni 23. tammikuuta alkaen. Tällöin pysäytettiin 11 miljoonan asukkaan kaupungin julkinen liikenne. Tästä lähtien Wuhanin ilmansaasteet ovat pysyneet normaalia alhaisemmalla tasolla.