Legendaarinen NASA-matemaatikko Katherine Johnson on kuollut

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka matemaatikko Katherine Johnson ei itse vieraillut koskaan Maan ulkopuolella, oli hänellä tärkeä rooli Yhdysvaltojen ensmmäisissä avaruuslennoissa. Nyt maailmankuulu matemaatikko on kuollut 101-vuotiaana.

Tummaihoinen Johnson aloitti työskentelyn NASAssa ja sitä edeltäneessä NACAssa aikana, jolloin rotuerottelu oli Yhdysvalloissa arkipäivää. Hänen laskelmansa olivat niin tarkkoja, että astronautti John Glenn pyysi häntä tarkistamaan tietokoneen tekemät laskelmat ennen NASAn ensimmäistä miehitettyä lentoa Maan kiertoradalla. Johnsonin työ mahdollisti myös esimerkiksi Yhdysvaltojen ensimmäisen miehitetyn Kuuhun laskeutuneen avaruuslennon.

Vuonna 2015 presidentti Barack Obaman myönsi Johnsonille Presidential Medal of Freedon -kunniamerkin. Matemaatikon uraan NASAssa perehdyttiin vuonna 2016 ilmestyneessä Hidden Figures: Varjoon jääneet -elokuvassa, jossa häntä näytteli Taraji P. Henson.