Tutkijat selvittivät: Tästä syystä koirien kuono on kylmä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni koirien kanssa tekemisissä oleva on saattanut joskus pohtia, miksi koirien kuonot ovat yleensä niin kylmiä. Nyt tutkijat uskovat viimein selvittäneensä syyn koiranomistajia pitkään ihmetyttäneeseen kysymykseen.

Koirien nenien kylmyyden on pitkään epäilty liittyvän niiden kehon lämmönsäätelyyn. Nyt ruotsalaiset ja unkarilaiset tutkijat ovat kuitenkin selvittäneet koirien nenien toimivan eräänlaisina erittäin herkkinä lämmöntunnistimina.

Lundin ja Eötvös Lorandin yliopistojen tutkijat suorittivat kolemme koiralle testejä, joissa niiden piti selvittää mitkä kolmesta esineestä olivat noin 11-13 astetta huonelämpöä lämpimämpiä. Kaikki koirat löysivät lämpimän esineen sokkotestissä noin 1,6 metrin päästä.

Koirien kyvyn tunnistaa heikkoa lämpösäteilyä metrienkin päästä uskotaan liittyvän saalistamiseen. Tutkimusta johtaneen Anna Balint kertoo Gizmodolle toistaiseksi olevan kuitenkin epäselvää, kuinka koirien lämpötila-aisti toimii varsinaisesti käytännössä.