Maailman pienin tunnettu dinosaurus löydettiin meripihkan sisältä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Dinosaurusten koko saattoi vaihdella joistakin senteistä kymmeniin metreihin. Nyt tutkijat ovat löytyneet pienimmän tunnetun dinosauruksen jäänteet.

Myanmarista löydetty meripihkan palanen oli kätkenyt sisäänsä oculudentavis khaungraae -nimisen dinosauruslajin edustajan pään. Pää on vain 1,5 sentin pituinen, ja eläimen uskotaan olleen kokonaisuudessaankin vain noin viiden sentin pituinen. Se oli pienempi kuin pienin nykyinen lintulaji, kimalaiskolibri.

Lintua muistuttavan dinosauruksen pää oli säilynyt meripihkassa hyvin, ja siitä voitiin erottaa esimerkiksi eläimen 100 neulanterävää hammasta sekä liskomaiset silmät. Nature-tiedejulkaisussa julkistettu löydös saattaa paljastaa uutta tietoa dinosauruksista polveutuneiden lintujen evoluutiosta.