Roope Salminen kehottaa artisteja perumaan keikkansa: ”Meillä on paljon vastuuta”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suomen hallitus julkaisi eilen linjauksen, jonka mukaan koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi kaikki yli 500 hengen tilaisuudet tulee perua tai siirtää. Päätöksessä kehotettiin myös välttämään sellaista harrastetoimintaa, jossa tapaa muita ihmisiä ja joka ei ole aivan välttämätöntä.

Artistit ovat julkaisseet eilisen ja tämän päivän aikana paljon uutisia perutuista keikoista. Osa esiintyjistä kuitenkin yrittää pitää pienemmistä tapahtumista kiinni sillä ajatuksella, että pieni keikkapaikka vetää alle 500 ihmistä. Tämä on muun muassa Roope Salmisen mielestä edesvastuutonta. Näyttelijä ja laulaja Roope Salminen on vedonnut muihin artisteihin ja esiintyjiin Instagram-julkaisussaan. Hän toivoo, että artistit peruisivat esiintymisensä, koska heillä on suuri vastuu. Artistit itse eivät välttämättä ole riskiryhmää tai heidän yleisönsäkään, mutta yleisön vanhemmat ja isovanhemmat kuitenkin ovat.

Roope Salmisen mielestä pandemian puhjettua varotoimien kanssa tulisi mielummin ylireagoida kuin toimia aivan sallittujen rajojen reunalla. Salminen kehottaa oman Instagram-profiilinsa kuvauksessa myös kaikkia seuraajiaan olemaan ostamatta lippuja tälle keväälle hänen tai kenenkään muunkaan artistin keikalle.

View this post on Instagram

mua seuraa moni artisti ja moni muusikko ja toivonkin etten pilaa suhdettani lopullisesti teihin kaikkiin, mutta mun omatunto ei yksinkertasesti kestä olla tekemättä tätä postausta. artisteina ja esiintyvän alan yrittäjinä meillä on paljon vastuuta. se mikä monelta ulkopuoliselta helposti unohtuu on että jos artistin rundi vaikka yllättäen peruuntuu, työttömäksi jää artistin lisäksi koko tekninen työryhmä, taustabändi ja -tanssijat. artistilla on vastuuta myös yleisöään kohtaan, monet ovat ostaneet lipun, järkänneet lastenvahdit, odottaneet iltaa todella innolla. niin kauan kun virallinen ohjeistus on, että 499 hengen kokoontumiset tässä tilanteessa ovat turvallisia, en voi syyttää esiintyjiä siitä että he haluavat esiintyä. mielestäni rajoitukset ovat auttamattomasti liian tehottomat, mutta en ole asiantuntija enkä viranomainen eikä minun mielipiteelläni ole mitään väliä (eikä pitäisi ollakaan). pyydän jokaista kuitenkin omalla kohdallaan pohtimaan, olisiko tämä sellainen hetki jossa mielummin ylireagoisi varotoimien kanssa kuin vetäisi aivan säädöksien reunalla. WHO (Maailman terveysjärjestö) on hyvin suorasanaisesti todennut, että kyseessä on pandemia, joka tulee ottaa vakavasti. jokainen tartunta, jonka puhkeaminen viivästyy, vähentää taakkaa joka terveydenhuoltojärjestelmäämme tulee seuraavat kuukaudet kuormittamaan. kun järjestämme tapahtumia, luomme ihmiskontakteja joita ei muuten syntyisi ja edesautamme tartuntojen kiihtymistä. tästä emme kärsi me artistit, jotka ollaan keskimäärin nuoria ja perusterveitä ihmisiä jotka eivät koronaviruksen iskiessäkään todennäköisesti joudu sairaalaan. eivätkä pahimpina kärsijöinä ole myöskään ne ihmiset, jotka keikoillamme käyvät. pahimmillaan kuitenkin yhdellä keikalla yksikin oireettomana virusta kantava henkilö pystyy väenpaljoudessa tartuttamaan taudin jopa satoihin muihin ihmisiin, joiden vanhemmat ja isovanhemmat ovat riskiryhmää. tämä on ikävä ajatus jonka mielellään sysää sivuun hysteriana, mutta sydämeni särkyy kun katson ystävieni päivityksiä missä ilmoitetaan että tulkaa keikalle vaan, bailataan. EN MISSÄÄN NIMESSÄ SYYTÄ TÄSTÄ KETÄÄN YKSITTÄISIÄ ARTISTEJA, mutta vetoan teihin: miettikää vielä.

A post shared by Roope Salminen (@roopesalminen) on